Auto, motor en bromfiets

Verzekeringen voor je auto of motor

Heb je een auto of een motor? Dan moet je een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) afsluiten. Doe je dat niet, dan ben je strafbaar. De boete voor het onverzekerd rondrijden kan flink oplopen. Dat begint vanaf zo’n € 400. Ook moet je bij schade de kosten uit eigen zak betalen. Als je je nieuwe auto of motor bij ons aanmeldt per telefoon, voicemail, email of via het contactformulier dan kun je direct rijden. Geef je nieuwe kenteken door en de meldcode (niet de tenaamstellingscode). AFAC heeft de bevoegdheid om direct verzekeringsdekking af te geven. We nemen dan snel contact met je op voor de details. Bijvoorbeeld wat je wel en wat je niet moet verzekeren.

De WA-verzekering 

Een WA-verzekering is een verzekering die je verplicht moet afsluiten voor je auto of motor. Ben je aansprakelijk voor schade die met jouw motorvoertuig is veroorzaakt? Dan vergoedt de WA-verzekering de schade aan spullen van de ander. Raakt er iemand gewond? Dan betaalt deze verzekering ook voor de medische kosten. Je krijgt geen geld voor schade aan je eigen voertuig. 

De beperkt cascoverzekering 

Dit is een WA-verzekering die ook schade aan je eigen voertuig vergoedt. Het moet dan gaan om schade die komt door oorzaken ‘van buiten’. Daarbij kun je denken aan hagel- en stormschade. Of een kapotte voorruit. Veroorzaak jij een ongeluk en heeft je auto of motor schade? Dan krijg je geen vergoeding voor het herstellen van je auto. Voor deze verzekering zijn allerlei fantasienamen bedacht. Mini casco, WA extra,  WA plus enzovoort. Wij wijzen je de weg in het oerwoud van soorten polissen.

De volledig casco- of allriskverzekering 

Met deze verzekering kun je ook je eigen auto of motor laten repareren als die beschadigd raakt bij een ongeluk waarvoor jij aansprakelijk bent. Dit is de meest complete verzekering voor je motorvoertuig.  

Hoe bepaalt de verzekeraar de premie? 

Het soort verzekering dat je afsluit. Een WA-verzekering is goedkoper dan een beperkt of volledig cascoverzekering.

Je leeftijd. Jongeren en ouderen betalen vaak meer premie.

Je schadevrije jaren. Je krijgt korting op de premie als je geen schade rijdt. Hoe langer je schadevrij bent, hoe hoger de korting. 

Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Rijd je weinig dan betaal je minder premie.

Het type auto of motor. De premie voor snelle of dure auto’s is hoger.

Je woonplaats. Woon je in een stad dan betaal je meer premie dan wanneer je (ver) buiten de stad woont. 

Jongeren en hun autoverzekering

Jonge bestuurders kunnen hun auto vaak moeilijk verzekeren. Uit de statistieken blijkt dat ze (relatief) veel ongelukken veroorzaken. Daarom is de premie vaak hoog of kunnen ze helemaal geen auto verzekeren. We zorgen voor maatwerk.

Welke verzekering kiezen we voor je auto of motor? 

Het is slim om een spiksplinternieuwe auto volledig casco te verzekeren. We gaan ook na welk bedrag je ontvangt als je je auto ’total loss’ rijdt. Krijg je alleen het eerste jaar de nieuwwaarde of ook bij schade na het eerste jaar? Bij een auto of motor die niet zoveel meer waard is, kun je meestal wel volstaan met een WA-verzekering. Daartussen zit de beperkt cascoverzekering. Een vraag die we vooraf stellen is: Kun je morgen van je spaargeld een vergelijkbare auto kopen als je vandaag je auto total-loss rijdt? Bij ‘ja’ kun je denken aan een WA-verzekering. Bij ‘nee’ kan een beperkt of volledig cascoverzekering de beste oplossing zijn.