Zelfstandigen

AAN DEZE PAGINA WORDT NOG GEWERKT

Als zelfstandig ondernemer een hypotheek aanvragen gaat anders dan wanneer je in loondienst bent. Wat nemen we mee bij het berekenen van je hypotheek als je een huis wilt kopen?

De complete financiële situatie wordt doorgelicht.  Je inkomen mag ook een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap

De adviseur kijkt naar het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren of een kortere periode (onder voorwaarden).  Is dat gemiddelde hoger dan de cijfers uit het laatste jaar? Dan kijken we alleen naar het afgelopen jaar.

Voorheen moest je minimaal 3 jaar actief zijn als zelfstandige voor het afsluiten van een hypotheek. Tegenwoordig is het ook mogelijk om bij minder dan 3 jaar als zelfstandige een hypotheek te krijgen. Of je nu minimaal een jaar zelfstandig  bent of al jaren een onderneming hebt, geldverstrekkers vragen om een inkomensverklaring. Afac verzorgt deze inkomensverklaring voor jou en bekijkt alvast  het toetsinkomen. Met deze inkomensverklaring kan de adviseur de hypotheek bij de bank aanvragen. 

 Aan de hand van dit toetsinkomen kan de geldverstrekker de maximale hoogte van de hypotheek bepalen. Geldverstrekkers gaan allemaal op een eigen manier om met hypotheekaanvragen van zelfstandigen.  Afac heeft de keus uit meer dan 30 geldverstrekkers. 

De geldverstrekker kijkt niet alleen naar je inkomen. Ook onderstaande zaken spelen een rol:

  • het soort bedrijf dat je hebt
  • het vooruitzicht van je bedrijf
  • je eigen vermogen
  • je kredietwaardigheid

Tips:

-Kijk voor algemene informatie over hypotheken bij het onderwerp ‘Starters, oversluiten of volgende woning’

– Afac verzorgt ook hypotheken op zakelijke onderpanden.

– De hypotheek hoeft niet bij je eigen bank te woren afgesloten.

– Ben je korter dan 3 jaar ondernemer dan kan de Afac specialist berekenen wat mogelijk is en bij meerdere geldverstrekkers de beste oplossing gaan zoeken.

–Wees voorbereid als je naar een woning gaat kijken.  Zorg dat de administratie op orde is en je accountant op korte termijn de meest recente jaarcijfers kan aanleveren voor de inkomensverklaring. Er kunnen ook cijfers opgevraagd worden over het lopende kalenderjaar.

– Als je over een deel van je hypotheek alleen rente wilt betalen -en dus aflossingsvrij wilt lenen-  en/of de hypotheek in een langere periode wilt aflossen dan zijn de maandelijkse lasten veel lager.  Laat doortoetsen of dat mogelijk is.

– Is het inkomen niet voldoende dan zijn er soms nog diverse mogelijkheden om toch je volgende droomhuis te kunnen kopen.

Neem gerust contact met ons op voor advies
De adviseurs van AFAC adviseren graag over besparingsmogelijkheden. Hierbij houden wij rekening met de persoonlijke situatie en voorkeuren. Neem gerust contact met ons op voor het maken van een intakegesprek. Voor het intakegesprek brengen wij geen kosten in rekening.

AFAC kan ook adviseren schade- en vermogensverzekeringen, bankzaken (RegioBank) en andere hypotheekvragen. Neem ook daarover gerust contact met ons op.

Neem vandaag nog contact met ons op door te e-mailen naar info@afac.nl of te bellen naar 0475-594990.