Zorgkosten in het buitenland
Met een Nederlandse zorgverzekering ben je overal ter wereld verzekerd tegen zorgkosten. De vergoeding is beperkt tot wat een zorgverzekeraar in Nederland zou betalen voor diezelfde behandeling. Is de behandeling in het buitenland duurder, dan moet je het verschil zelf betalen. Zorg daarom dat je in het buitenland goed verzekerd bent voor zorgkosten.
Binnen Europa: recht op publieke zorg
Je hebt binnen Europa recht op dezelfde publieke zorg als de inwoners van het land waarin je van die zorg gebruik maakt. Je betaalt in principe even veel. Betalen inwoners in dat land een eigen bijdrage, dan moet jij die waarschijnlijk ook betalen. Je krijgt gratis zorg als inwoners van dat land dat ook krijgen in een vergelijkbare situatie.
Vraag een Europese zorgkaart aan
Je kunt bij je zorgverzekeraar een Europese zorgkaart aanvragen. Heb je zorg nodig, vraag dan vooraf aan de zorginstelling of ze de Europese zorgkaart accepteren.
Binnen Europa: let op kosten privékliniek
In verschillende Europese landen zijn er privéklinieken waar de zorgkosten hoog zijn. Kom je daar terecht, dan kun je te maken krijgen met hoge kosten die je Nederlandse basis zorgverzekering niet vergoedt. Vraag dan ook voorafgaand aan je behandeling of het een privékliniek is. Bedenk of je je wilt verzekeren tegen hoge zorgkosten in het buitenland. Dat kan via je zorgverzekering of met een reisverzekering.
Buiten Europa: zorgverzekeraar vergoedt tot een maximum
Reis je buiten Europa dan is er een grens aan de vergoeding van je zorgverzekeraar. Die betaalt niet meer dan de kosten van een vergelijkbare behandeling in Nederland. Voor de extra kosten moet je jezelf verzekeren.
Reisverzekering of aanvullende zorgverzekering?
Je kunt een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten tegen hoge zorgkosten in het buitenland. Beide verzekeringen hebben voor- en nadelen. Met een aanvullende zorgverzekering ben je meestal iets minder goed verzekerd dan met een reisverzekering.