Laat dat belastingvoordeel van de hypotheekrente maar zitten

Al vele jaren stimuleert de overheid het eigen woningbezit. Dat doet zij onder meer door de hypotheekrenteaftrek. Daarmee betalen woningeigenaren met een hypotheek netto minder aan woonlasten. In de volksmond wordt dan al snel gezegd “De belasting betaalt een deel van de hypotheek”. Toch zijn er steeds meer mensen die dit fiscale voordeel bewust afslaan. Waarom zij dat doen, vertellen wij u graag.

In 30 jaar de volledige schuld aflossen is de norm

In 2013 zijn de fiscale regels veranderd. Als u vanaf dat jaar voor het eerst een hypothecair krediet afsluit, mag u de hypotheekrente die u over deze lening betaalt alleen van uw belastbaar inkomen aftrekken indien u deze lening in maximaal 30 jaar aflost.


Dit betekent dat u maandelijks aan de bank een bedrag betaalt dat uit twee delen bestaat. Een bedrag aan rente over het door u geleende bedrag én een bedrag als aflossing op de lening. Heeft u een woning gekocht van bijvoorbeeld € 350.000,–, dan zijn bij een lineaire aflossing de eerste € 972,22 per maand bestemd om de lening in 30 jaar af te lossen. Bovenop dat bedrag komt dan nog de rente die u over de lening moet betalen.

Rente is laag en aftrek wordt lager

In het verleden kwam het voor dat mensen met hogere inkomens wel 60% of meer van de door hen betaalde hypotheekrente van de belastingdienst terugkregen. Ook hieraan heeft de politiek een einde gemaakt. Besloten is de maximale aftrek in jaarlijkse stapjes af te bouwen. Dit jaar is het maximaal aftrektarief nog 46%. In 2021 daalt dit naar 43%. En in 2023 is dat nog maar 37,05%!

Tegelijkertijd zien we dat de tarieven voor de hypotheekrente op dit moment ongekend laag zijn. U kunt al een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie afsluiten met een rente die voor 20 jaar vaststaat, tegen een rente van minder dan 1,5%.

Laten we het voorbeeld van de woning van € 350.000,– er nog eens bijpakken. Dan is de maandelijkse rente bij aanvang van de lening € 437,50. Tellen wij de verplichte aflossing van € 972,22 daarbij op, dan worden de totale, maandelijkse woonlast bij de start van de lening € 1.409,72 per maand. Binnen dit voorbeeld is het fiscale voordeel op dat moment “slechts” € 201,25 per maand. In werkelijkheid is het voordeel zelfs nog minder. Want indien de hypotheekrente op het belastbaar inkomen in mindering wordt gebracht, moet de huiseigenaar weer extra betalen voor eigenwoningforfait.

Tussentijdse aflossing niet verplicht indien van aftrek wordt afgezien

Besluit de huiseigenaar om de door hem betaalde hypotheekrente op zijn belastbaar inkomen niet in mindering te brengen? Dan is er ook geen fiscale verplichting om de woning in 30 jaar volledig af te lossen. Als een bank bereid is de lening te verstrekken zonder dat deze tussentijds te hoeft worden afgelost, wordt dus alleen de rente betaald.


In ons voorbeeld betekent dit dat de maandelijkse woonlasten dan geen € 1.409,72 zijn, maar slechts € 437,50! Overigens moet rekening worden gehouden dat op dit moment banken maar slechts 50% van de marktwaarde van de woning willen financieren, wanneer gekozen wordt voor een hypotheek waarop tussentijds niet wordt afgelost

Op dit moment zien wij dat vooral consumenten van 50 jaar en ouder dit een aantrekkelijke optie vinden. Door de betaalde rente niet op hun belastbaar inkomen af te trekken, houden zij hun maandelijkse woonlasten laag. Dat kan voor hen interessant zijn indien zij bijvoorbeeld verwachten dat het inkomen na pensionering laag zal zijn.

Schuld blijft bestaan en moet “ooit” worden afgelost

Maar elke lening moet ooit weer worden afgelost. Dat geldt dus ook voor de hypotheek. Op het eind van de overeengekomen periode wil de bank dat de consument het geleende bedrag terugbetaalt. Dat kan door de woning te verkopen en met de opbrengst, die hopelijk hoger is dan de schuld, de lening af te lossen. Maar de vraag is dan natuurlijk wel waar de consument na verkoop gaat wonen? Opnieuw een (kleiner) koophuis, dat ook weer gefinancierd moet worden? Of kiest de consument voor huren? Voor sociale huurwoningen zijn de wachtlijsten lang en de prijzen van de huren in de sociale sector zijn hoog.

Een andere mogelijkheid is om in de huidige woning te blijven wonen tot het overlijden. Waarbij de erfgenamen na het overlijden, de woning verkopen en met de opbrengst de resterende schuld aflossen.

Flexibel vermogen opbouwen

Weer een andere optie is vrijwillig en in eigen beheer vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld via een maandelijkse storting in een beleggingsverzekering. Door zelf op deze manier geld opzij te zetten, ontstaat veel meer flexibiliteit om de woonlasten nu laag te houden en bouwt u intussen vermogen op. En dat vermogen gebruikt u dan in de toekomst als aflossing van (een deel van) de hypotheekschuld. Maar ook deze mogelijkheid vraagt om een goed advies over de voor- en nadelen.

Maak een afspraak, ook voor de financiering van uw woning De financiering van de eigen woning kan op verschillende manieren. Belangrijk is dat u zich goed laat adviseren voordat u een keuze maakt. Uiteraard lichten wij de verschillende mogelijkheden die in uw situatie interessant kunnen zijn, graag toe. Bel ons gerust voor een afspraak. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.