Ooit,


Heel lang geleden vertrouwde u geld toe aan uw levensverzekeraar. Misschien betaalt u nog steeds premie.

Nu is er met een aantal van deze maatschappijen iets aan de hand.
Voorbeelden hiervan zijn: Nieuwe Hollandse Lloyd, Winterhur, Aachener -Münchener, DBV (Deutsche Beambten Versicherung), AXA, UAP Providentia, Helvetia, Noord Hollandsche Leven Maatschappij, Zurich Leven, Zwitserleven en verder nog een paar kleinere. Dit waren allemaal verzekeringsmaatschappijen met hun basis in Europa.

Begin deze eeuw was er een gekte in fusies en overnames. Al deze maatschappijen werden overgenomen door SNS-Reaal, later alleen Reaal. Dit bedrijf dreigde om te vallen door de crisis en wanbeleid van 2008 en verder. Bestuurders werden aan de kant gezet en soms beboet.

Er werd staatsteun gegeven en Reaal, nu Vivat genoemd, werd voor een appel en een ei (85 miljoen) in 2015 verkocht aan het Chinese Anbang. Daar zouden de belangen veilig zijn volgens de minister van Financiën Dijsselbloem.

Slechts 2 jaar later werd Anbang door de Chinese regering onder curatele gesteld omdat de financiële positie in gevaar was gekomen. In 2018 werd bestuursvoorzitter Wu Xiaohui tot 18 jaar cel veroordeeld wegens grootschalige fraude. Dat pakken ze in China heel wat steviger aan dan hier.

Nu verkoopt Anbang de levensverzekeringen aan Athora Holding omdat ze kapitaal nodig hebben. Ook nu weer zegt de minister van Financiën en de toezichthouder dat dit veilig is.

Athora Holding bestaat pas sinds 2014 en is een opkoopbedrijf gevestigd op het eiland Bermuda, een belastingparadijs en vluchtoord voor schimmige bedrijven. Erg veilig voor de aandeelhouders omdat daar fraudezaken natuurlijk mooi verstopt kunnen worden.

Via deze structuur worden er in Europa levensverzekeringsmaatschappijen opgekocht.
Uit hun doelstelling: “”Athora zet kapitaal en middelen in om haar missie om een zelfstandig en geïntegreerd verzekerings- en herverzekeringsbedrijf op te bouwen uit te bouwen. Onze groei wordt voornamelijk gerealiseerd door acquisities, portefeuilletransfers en herverzekering. We bouwen aan een Europees verzekeringsmerk””.

Zo kennen we er nog wel een paar, opkopen, vol met krediet stoppen, uitwinnen en afstoten. Dat heeft dit type bedrijven in Nederland bijvoorbeeld ook met V&D, Hema, Ten Cate en dergelijke gedaan.

Het grote flitsgeld bestuurt nu uw spaarpolis, lijfrentepolis of pensioenpolis. Wel veilig volgens de minister. Als u dat ook vindt, hoeft u niks te doen en kunt u rustig afwachten tot de datum van uitkering.

Heeft u zorgen, deel ze dan met ons.

Harrie Smits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.